Η κατασκευή του αντιγράφου


Ακόμη μία σημαντική διάκριση απέσπασε η εταιρεία F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ με την απονομή του βραβείου Pinnacle Award για το έργο Νίκη της Σαμοθράκης.

Διόρθωση λεπτομερειών με το χέρι

Το Natural Stone Institute (NSI) ανακοίνωσε τους νικητές για τα βραβεία Pinnacle Awards 2020. Ανάμεσα τους είναι και η εταιρεία F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ που έλαβε το βραβείο για τη δημιουργία ρέπλικας για το έργο τέχνης «η Νίκη της Σαμοθράκης». Αυτή είναι η δεύτερη κατ’ εξακολούθηση φορά που η εταιρεία βραβεύεται, καθώς το 2019 της είχε απονεμηθεί για το έργο RAMZAN KADYROV Mosque στην πόλη Shali, στην Τσετσενία που είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας.

Ως φόρο τιμής στους αρχαίους προγόνους και τη μοναδική ομορφιά που δημιούργησαν πρώτοι, η εταιρεία F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ είχε την τιμή να δημιουργήσει ένα αντίγραφο από το άγαλμα «Νίκη της Σαμοθράκης», γνωστό και ως «Φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης». Το άγαλμα θα γίνει δωρεά από την εταιρεία στον Δήμο Σαμοθράκης (ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ελλάδα) και θα εκτεθεί στο τοπικό μουσείο.

Αυτό το άγαλμα είναι το δεύτερο που εκπόνησε η εταιρεία, το πρώτο είχε γίνει δωρεά στον Δήμο Αλεξανδρούπολης (ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ελλάδα), όπου εκτίθεται σε σημείο του νομού Αλεξανδρούπολης, με «συμβολικό προσανατολισμό» το νησί της Σαμοθράκης, ενώ αυτό το δεύτερο αντίγραφο θα «κοιτάζει» προς την κατεύθυνση του μουσείου του Λούβρου, ώστε να εστιάσει στη διαρκή απαίτηση της Ελλάδας για την επιστροφή της «Νίκης» στο «νόμιμο» σπίτι της.

Το αντίγραφο έχει επεξεργαστεί από μάρμαρο Θάσου, PRINOS, το οποίο βρίσκεται μόνο στο μικρό ελληνικό νησί της Θάσου, το οποίο είναι γνωστό εδώ και αιώνες για το λαμπερό και καθαρό λευκό μάρμαρο. Η σπανιότητα αυτού του λευκού μαρμάρου ήταν δύσκολη, δεδομένου ότι η F.H.L. H Κυριακίδης ήθελε να επεξεργαστεί το άγαλμα σε ένα κομμάτι μαρμάρου. Το άγαλμα υποστηρίζεται από μια μαρμάρινη βάση, η οποία έχει απομείνει από το αρχικό κομμάτι μαρμάρου, για να υποστηρίξει τα αγάλματα, καθώς το συνολικό βάρος είναι ~ 5,5 τόνοι. Το αντίγραφο έχει επεξεργαστεί, σημείο προς σημείο, σύμφωνα με το ομοίωμα που υπάρχει στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, όπου το πρωτότυπο εκτίθεται από το 1884.

Έχοντας σμιλευτεί πάνω από δύο μήνες από υπερσύγχρονα ρομποτικά μηχανήματα, το άγαλμα ολοκληρώθηκε προσεκτικά με το χέρι και από εξειδικευμένους γλύπτες, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Δράμα στην Ελλάδα. Μέσα στο 2021 αυτό το μαγευτικό γλυπτό πρόκειται να παραδοθεί στον τελικό του προορισμό, στο νησί της Σαμοθράκης.

Τα βραβεία απονέμονται για έργα που διακρίνονται για την ομορφιά τους, τη δημιουργικότητα, την αυθεντικότητα και τη δεξιοτεχνία ως παράδειγμα της επαγγελματικής μαεστρίας στην χρησιμοποίηση της φυσικής πέτρας. Το υψηλότερο βραβείο, το Grande Pinnacle, θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων στην έκθεση TISE τον Ιούνιο του 2021, με μεγάλο χορηγό τη Marmomac.

>